USF VERFTET

Praktisk informasjon

OMBYGGING PÅ USF: I PERIODEN JANUAR 2012 TIL VÅREN 2013 VIL DELER AV KULTURHUSET VÆRE UNDER OMBYGGING. DET VIL ALLIKEVEL VÆRE VANLIG DRIFT I KAFE KIPPERS, OG FILMVISNINGENE GÅR SOM VANLIG I CINEMATEKET USF SAMMEN MED KONSERTER OG ARRANGEMENTER I SARDINEN.

EN DEL PARKERINGSPLASSER VED USF ER MIDLERTIDIG FJERNET OG ERSTATTET MED ARBEIDSBRAKKER. VI OPPFORDRER PUBLIKUM TIL Å PARKERE BILEN I KLOSTERGARASJEN, ELLER SYKLE OG GÅ TIL USF.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

SE MER INFORMASJON OM ARENA USF-PROSJEKTET OG OMBYGGINGEN HER.

På USF Verftet er det scener og lokaler til forskjellig kulturbruk. Her er også ateliéer og kontorer for kunstnere og kulturvirksomheter. USF er idyllisk plassert ved bredden av Puddefjorden, på vestsiden av Nordneshalvøyen.

Her finner du scenene Sardinen USF, Studio USF og Røkeriet USF. I kinosalen Cinemateket USF vises det film, og i galleriet Visningsrommet USF er det skiftende utstillinger og kunstprosjekter (galleriet holder lukket under ombyggingen i 2012/13).

Stiftelsen Kulturhuset USF er ansvarlig for driften av alle scenene, Visningsrommet USF og flere gjestekunstnerordninger (Artist in residence); Bergen-Berlin, Bergen-Brooklyn, Bergen-Cape Town, AiR West Norway, AiR Bergen samt Bergen Designinkubator. Se mer informasjon om alle prosjektene her.

Kafé Kippers drives av Terminus Gastronomi, som også har event-, selskaps- og cateringservice.
Terminus Gastronomi  er en del av Augustin og Grand Terminus-gruppen. De driver i dag de to hotellene Augustin og Terminus, samt spisestedet Kalfaret Brygghus og har servering i Grieghallen. Bordbestillinger og forespørsler om selskaper rettes til tlf. 55 30 40 80. Restaurantsjef er Ørvar Erlendsson, tlf. 40 46 24 27, orvar@ght.no.

Hele USF-bygningen eies av Norwegian Preserving AS, som leier ut lokaler til kulturvirksomheter.

Alle virksomhetene i USF-huset er frittstående og er ikke direkte knyttet til administrasjonen for Stiftelsen Kulturhuset USF. Ønsker du å kontakte noen av virksomhetene, finner du informasjon her.


OM ARRANGEMENTER PÅ USF VERFTET

 • Scenene våre brukes av ulike arrangører, som f.eks. Bergen Jazzforum, Cinemateket USF, Nattjazz, Ekkofest m.fl. USF Verftet er sjelden selv arrangør.
 • Alle spørsmål om aldersgrenser, billettpriser og annet som har med arrangementsavvikling å gjøre skal rettes til arrangøren. Kontaktinformasjon til arrangøren er alltid opplyst i programlisten.
 • Vi kan selvfølgelig bistå med generell opplysning rundt arrangementer, kontakt oss da på tlf. 55 30 74 10. Vårt kontor er betjent hverdager mellom kl. 10 - 17.
 • Billetter til arrangementer kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon under det enkelte arrangement på nettsiden vår.
 • Det er ikke forsalg av billetter på USF Verftet.

Stiftelsen Kulturhuset USF har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.

Aldersgrense til arrangementer med alkoholservering er 18 år. Den enkelte arrangør avgjør om et begrenset antall under 18 år skal få adgang. Dette er opplyst under det enkelte arrangement.


HVORDAN KOMMER DU DEG TIL USF VERFTET?

Fra Torgalmenningen i Bergen sentrum er det adkomst til USF Verftet for gående slik:

 • nordover opp Markeveien, Klostergaten til Klosteret og ned Strangehagen til Verftet
 • gjennom Skottegaten og deretter Nedre Strangehagen til Verftet
 • gjennom Nøstegaten forbi TV2, Verftsgaten til Carte Blance og deretter videre  til Verftet
 • fra Nordnesparken i trapp ned til boligblokkene på Georgernes Verft, gjennom boligområdet og ut på USF-plassen

Det tar ca. 9 minutter å gå i vanlig tempo fra Bergen sentrum til Verftet. Se etter den høye fabrikkpipen underveis.

Sykle? Lett -  ingen harde oppoverbakker og vi har et nydelig og eksklusivt knallgult parkeringsstativ for doningen din.

Kjøre bil? Adkomst gjennom Nøstegaten/Verftsgaten. All parkering på USF mot avgift. Noen p-plasser nord for huset, men flest på "baksiden", mot sør. Det er 38 plasser til sammen. To parkeringsplasser for HC-biler på USF-plassen - ved boligblokkene. Det er enkel adkomst til Sardinen USF og Kafé Kippers for rullestolbrukere.

Veldig viktig: Plassen foran USF-huset er bilfri. Bergen Parkeringsselskap kontrollerer området.

Vi oppfordrer publikum til å parkere bilen i sentrum og spasere til USF. Bruk gjerne Klostergarasjen som er nærmeste parkeringshus. Ved store arrangementer er det svært begrensede parkeringsmuligheter her.

Kart fra Googlemaps her

 

Hjem>Om USF>Organisasjon

Organisasjon

Administrasjonen har kontorer i 3. etasje - inngang dør D fra bilveien.

Adresse: Stiftelsen Kulturhuset USF
Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN-NORWAY
post@usf.no

Administrasjon

Navn Stilling
Rom
Tel
Generellt Generelle Henvendelser
310
55 30 74 10
Jon Tvilde Kulturhussjef 308 55 30 74 11 / 95 89 90 26
Evy M. Sørensen Informasjonsansvarlig 310 55 30 74 14 / 90 86 31 22
Line Nord Gjestekunstnerordninger (AiR) + økonomi 310 55 30 74 13 / 40 88 60 10
Sindre Didriksen Arrangementsansvarlig, booking 309 55 30 74 12 / 92 84 84 80
Hallvard S. Nomeland Arrangementsvert 309 55 30 74 12 / 98 80 69 88
Kjetil Aabø Teknisk og drift 309 55 30 74 12 / 93 20 56 66


Etter representantskapsmøtets valg 9. mai 2012 fikk sitftelsens styre følgende sammensetning:

Navn Verv
Martin Smith-Sivertsen styreleder
Jette Christensen
styremedlem
Elisabeth Halvorsen styremedlem
Siw Anita Lien styremedlem
Jørgen Thue styremedlem
Tor Fosse styremedlem
Inga Moen Danielsen
styremedlem
Lars Mossefinn vara
Stine Tveten
vara

 

Representantskapets sammensetning

Representantskap
Bergen Næringsråd
Hordaland fylkeskommune
Bergen kommune
Nøstet, Verftet, Klosteret Velforening
Ateliergruppen
Bergen Jazzforum
Stiftelsen Cinemateket i Bergen
Bergen Jazzforum
Stiftelsen Bergen Dansesenter
BIT 20 Ensemble
Norsk Musikkråd avd. Hordaland
Skrivekunstakademiet i Hordaland
AKKS Bergen

Ordfører: Trond Bogsnes, Bergen Næringsråd

 

Hjem>Om USF>Hva er USF?

Hva er USF?

Vi vet ikke helt hvor mange tusener bergensere og andre som har vært innom dørene i årenes løp siden åpningen i 1993. Men mange er det. I løpet av ett år har kanskje 250 000 personer besøkt USF. Hva har de gjort her?

Eller - spørsmålet er vel rettere sagt - hva har alle disse menneskene her å gjøre til stadighet?  De spiller noe, kontrabass for eksempel, eller teater. Noen skriver en bok, andre skriver noter. Mange bilder blir laget her - malerier og film. Så har vi de som ikke gjør noe, og det er noe det óg. En kan sitte helt stille og se på Puddefjorden. Sitte på en stol som er pønsket ut og designet på et verksted bare femti meter lenger borte. Helt til konserten begynner, eller filmen, eller foredraget, eller til minstejenten er ferdig på "danseren".
Noen kommer hit veldig tidlig om morgenen, noen jobber hele natten, mens andre dingler hjem veldig sent, eller tidlig, med restene av en jazzkonsert blandet med morgenfuglsang i ørene.

USF har vært, og er, et kulturhus i ordets bredeste og dypeste forstand. Et sted for folk, og for folks behov for åndelig påfyll. Her er det flere ulike scener for musikk, kunst, film og teater som brukes av scenekunstnere og publikum, men det unike ved USF er ikke bare alle scenene under samme tak. I tillegg kommer nemlig 80 atelierer for kunstnere, samt kontorer og andre lokaler for kulturaktører innen privat og offentlig virksomhet. Hver dag kommer nesten 200 personer til denne ombygde sardinfabrikken for å utføre sitt daglige arbeid. I dag teller vi til sammen 120 virksomheter fordelt på alle fagfelt innen kunst- og kultur. Ingen andre steder i landet finner man et så variert og bredt kunstnermiljø og kunstnerisk opplevelsestilbud under samme tak.
Rock og ballett, samtidsmusikk og shantykor, stumfilm og 3D animasjon, amatør og profesjonell - her er det mangfold syv dager i uken hele året.

Hjem>Om USF>Fakta om USF

Fakta om USF

Stiftelsen Kulturhuset USF driver kunst- og kulturarenaen USF på Verftet
i Bergen. Anlegget er 12000 m2 stort og inneholder arealer for produksjon og formidling av kunst og kultur. Av dette arealet har Stiftelsen driftsansvar for ca. 4000 m2, som i hovedsak omfatter de publikumsrettede områdene.
Stiftelsens administrasjon har 4,8 årsverk i faste stillinger. I tillegg kommer timebasert hjelp, dette utgjør ca. 1 stilling.

Stiftelsen har et styre med 7 medlemmer og 2 varamedlemmer, og et representantskap som er sammensatt av brukere fra USF, politikere og det offentlige.

Stiftelsen Kulturhuset USF mottar støtte fra Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Kulturdepartementet og Musikkutstyrsordningen. Norsk Kulturråd og Sparebankstiftelsen DNB Nor har gitt prosjektstøtte i 2011.


Se også årsmeldingene.

Hjem>Om USF>Scenedrift

Scenedrift

Kulturhuset inneholder flere scener og lokaler for produksjon og formidling av kunst- og kulturuttrykk.

Sardinen USF - klubbkonsertlokale
Studio USF - blackbox teaterlokale
Cinemateket USF - kino
Visningsrommet USF - galleri (holder lukket i 2012)
Røkeriet USF - sal for store konserter og eventer
NB: RØKERIET ER UNDER OMBYGGING OG ÅPNER IGJEN VÅREN 2013. SE MER INFORMASJON OM ARENA USF-PROSJEKTET HER.

Stiftelsen Kulturhuset USF er ansvarlig for driften av alle scenene. Vi investerer, vedlikeholder og tilrettelegger scene-, produksjon- og arbeidsforhold for kulturarrangører. Gjennom Musikkutstyrsordningen sørger USF for at arrangører har tilgang på profesjonelt lys- og lydanlegg. Lokalene leies ut til arrangører som avvikler sine konserter, teaterforestillinger, kinovisninger osv. USF er sjelden arrangør selv, men kan i enkelte tilfeller opptre som co-produsent. USFs mål med scenedriften er at alle kulturarrangører, enten de er amatører eller profesjonelle, skal få tilgang til en scene til en akseptabel pris og uten krav til omsetning i barene.

 

Hjem>Om USF>Det faglige miljøet

Det faglige miljøet

Det faglige miljøet på USF er bredt og omfatter:

 • Musikk - profesjonelle musikere, komponister, øvingslokaler, studiodrift, festivaler, opplæring, management og organisasjoner for regional og internasjonal formidling.
 • Dans - undervisning og kompetanseutvikling
 • Teater - hovedvekt på formidling
 • Film - undervisning, rekruttering, kino, organisasjoner, festivaler og alle fagfelt innen profesjonell produksjon av film, reklamefilm, musikkfilm, kortfilm, animasjon, organisasjoner for regional utvikling og formidling m.m.
 • Kunst - profesjonelle utøvere og formidlere innen alle kunstsjangere
 • Design - profesjonelle virksomheter innen møbeldesign, webdesign, lysdesign, grafisk design og interiørdesign
 • Litteratur - profesjonelle forfattere og undervisning på høgskolenivå
 • Internasjonalisering - atelierer og leiligheter for gjestende internasjonale kunstnere.

  Alle virksomhetene på USF Verftet er frittstående, og er ikke formalisert i samarbeid knyttet til lokaliseringen på USF. Allikevel er det ikke uvanlig at ulike virksomheter innen samme, eller ulike, fagfelt finner samarbeidsprosjekter.

  Se oversikt over alle virksomheter på USF her.Hjem>Om USF>Historien
United Sardine Factories ca. 1930-tallet

Historien

De første kunstnerne flyttet inn i atelierene tidlig på åttitallet. I årene som fulgte utviklet huset seg til å bli et stort og sjangeroverskridende senter for kunst og kultur. Samspillet og interessene mellom bygningens private eier - Norwegian Preserving Company AS - og kunstnerne var svært positivt - og etter datidens oppfatning ganske spesielt og innovativt.

Fra trebåter til kulturhus
USF holder til på adressen Georgernes Verft. Som navnet antyder var skipsbygging den første næringsvirksomheten på området. Året var 1784, Georg Brunchorst og Georg Vedeler startet sin virksomhet med trebåter. Produksjonen holdt på til siste halvdel av 1800-tallet, da jernskipene for alvor begynte å ta over. Verftet var kjent for å ha levert noen av verdens
raskeste seilskip. Sardinfabrikkens varemerke - de tre alkene

Etter at verftet var avviklet, satset eierne på trikotasje, en næringsgren som var i sterk vekst. Det ble reist en bygning på 3.000 kvm. Denne bygningen står fortsatt nesten uforandret og utgjør i dag ca. en tredjedel av kulturhuset.
Trikotasjeindustrien ble en suksess, og måtte flytte til større lokaler på Hop. Dette var på begynnelsen av 1900-tallet og på denne tiden var det en "sardinboom" i Norge. Derfor ble det satset på hermetikk og sardinproduksjon. United Sardine Factories Ltd. ble opprettet i 1910. Produksjonen fikk en voldsom vekst, faktisk så stor at fabrikkområdet måtte utvides til 15.000 kvm. Med unntak av to større sjøboder som nå er revet, står anlegget i dag omtrent slik det gjorde ved ombyggingen i 1914-15.

I 1983 ble sardinfabrikken avviklet, som en konsekvens av omfattende strukturendringer i norsk og internasjonalt næringsliv. Høyteknologi Kunstnerne feirer St. Hans på USF kaien, før ombyggingenerstattet de gamle arbeidsintensive fabrikkene, og fabrikker og industri ble lagt ned eller relokalisert. 

Kulturhuset USF ble til nærmest ved en tilfeldighet. I 1981 gikk den unge studenten Per Harald Nilsson rundt i Bergen og lette etter et sted der han kunne lage ferdig diplomoppgaven sin. Verkstedslokalene for keramikerne på Kunsthåndverkskolen var ikke særlig godt egnet - han måtte finne lokaler som tålte søle, varme og ild. På den tiden var områdene fra Nøstet og ut til Verftet preget av forfall og forlatte industrilokaler, det var ikke engang ordentlig vei ut til USF siden det meste av transporten dit hadde gått sjøveien.

Store deler av den gamle sardinfabrikken USF sto også tom, og det var her Nilsson fikk bruke et gammelt fyrrom til å lage keramikk og porselenskunst i. Etterhvert glødet telefonen i verkstedet hans mer enn keramikkovnene, mange kunstnere ringte og spurte om mulighetene for å få leie verksted på USF.

På bakgrunn av den store interessen så huseieren John Sætre og Norwegian Preserving Co. muligheten for å gjøre bruk av den tomme fabrikken igjen. Han engasjerte Nilsson som konsulent og startet tilretteleggingen av deler av bygget til kunstnerateliérer. Utviklingen grodde frem nedenifra, gode krefter ble forent og dannet "Kulturhusprosjektet". I tillegg til arbeidslokaler for kunstnerne var det et sterkt ønske om å danne et ordentlig kulturhus, med scener og kafé, og kontorer for mange slags kulturarbeidere og organisasjoner. Dette var noe som ikke fantes i Bergen, knapt nok i Norge. Men noen hadde vært i utlandet og hadde sett hvordan kunstnere kunne forvandle gamle industribygg til blomstrende kulturhus.

En rekke frivillige arrangerte en stor kulturmønstring i de ganske upolerte og slitte USF-lokalene i 1984. Det var ingen som klarte å telle nøyaktig hvor mange mennesker som kom, men en anslo ca. 4000. Interessen var overraskende stor, og støtteerklæringene for kulturhuset kom fra mange kanter, ikke bare fra kunstnerne selv. Sakte men sikkert ble det også rom for mange kulturorganisasjoner. Skrivekunstakademiet, Hordaland Musikkråd og Bergen Jazzforum var noen av de første som flyttet inn med kontorarbeidsplasser. Mulighetene for et faglig kollegium på en uformell basis gjorde at flere aktører innen kunst- og kulturbransjen ønsket  å tilhøre USF-miljøet. Her var det rikelig tilgang på informasjon, kunnskap, ressurspersoner, teknologi og et sosialt miljø.

Neste steg var å etablere publikumslokalene på USF; galleriet, scenene, kinoen og kaféen. For å lette arbeidet med å finansiere planer, forprosjekt og selve ombyggingen ble "Kulturhusprosjektet" formalisert som en stiftelse i 1990. Stiftelsen Kulturhuset USF fikk etter mange års vekslende medgang og motgang endelig gjennomslag hos økonomiske bidragsytere både lokalt og nasjonalt. I 1993, nærmere bestemt 5. februar, åpnet dørene til Bergens og Norges største og mest mangfoldige kultursenter - et sted som i ettertidens økonomiske terminologi skulle bli beskrevet som "kreativ samlokalisering", "kreativ klynge", "kulturklynge" m.m.
USF Verftet ble et eksempel til etterfølgelse, mange kommuner og interessegrupper har vært på besøk for å se og lære, og etter mønster fra USF har det blitt etablert lignende steder i Norge og i utlandet.

USF er nå landets største, eldste og mest mangfoldige kulturhus og kulturelle næringsklynge. Uformelle undersøkelser har antydet en årlig omsetning på over kr. 100 000 000 samlet for alle virksomhetene i bygningen. Den videre verdiskapningen og samfunnsmessige betydningen er ikke kartlagt, men vi vet at synergieffektene som springer ut fra virksomhetene på USF og til områder som byutvikling, regional utvikling, samfunnsøkonomi og annen næringsvirksomhet er store.Hjem>Om USF>Prosjekt Artist in Residence

Prosjekt Artist in Residence

AIR BERGEN
Den internasjonale gjestekunstnerordningen AiR Bergen (artist in residence) er et samarbeids-
prosjekt med Bergen kommune. Siden 1999 har omlag 120 kunstnere hatt lange arbeidsopphold i Bergen, med bopel og arbeidsrom på USF Verftet. Hit kommer kunstnere fra alle verdensdeler med ulik kunstnerisk bakgrunn og uttrykk. Vi tar imot søknader fra billedkunstnere, kunsthåndverkere, fotografer, forfattere, regissører, komponister, dansere, lys- og lydkunstnere, teater- og performancekunstnere m.fl. Visuelle kunstnere fra hele verden, med unntak av Norden, kan søke. Forfattere, komponister og regissører fra Norden, med unntak av Norge, kan søke.
Bakgrunnen for AiR Bergen er å kanalisere internasjonale impulser til kunstmiljøet i Bergen og samtidig knytte kontakter med kunstmiljøer utenlands. De gjestende kunstnerne oppretter som oftest gode sosiale og faglige kontakter i Bergen, og de fleste fagmiljøer her bidrar; Kunsthøyskolen, BEK, Prøverommet (BIT), Galleri 3.14, kunstnerkollektiver osv. Mange knytter sterke faglige og sosiale bånd og returnerer flere ganger for ulike kunstprosjekter. Kunstnere herfra blir også invitert ut i verden for å delta i samarbeid.
Se AiR Bergens egen nettside her.

AIR WEST NORWAY
Internettportalen airwestnorway.no presenterer en oversikt over gjestekunstnerordninger på Vestlandet. Vi har utarbeidet portalen og administrerer innholdet. De ulike stedene som tilbyr opphold til kunstnere gir informasjon til oss, som vi distribuerer videre ut til verden gjennon portalen. Air West norway er et samarbeid med Bergen kommune.
Se airwestnorway.com her.

BERGEN-BERLIN
Bergen kommune har etablert en kunstnerleilighet i Berlin til bruk for kunstnere som har sitt virke i Bergen. Intensjonen med den kommunale kunstnerleiligheten er å gi kunstnere mulighet til å videreutvikle sin kompetanse i en stimulerende internasjonal sammenheng og å knytte seg opp til
fagmiljøer og nettverk med utgangspunkt i Berlin. Vi administrerer ordningen, tar imot søknader osv.
Ordningen er svært populær og siden etableringen i 2007 har elleve kunstnere fra Bergen hatt arbeidsopphold i Berlin.
Se Bergen-Berlin.no her.

BERGEN-BROOKLYN
I samarbeid med Bergen kommune har USF Verftet opprettet en prøveordning med to gjestekunstnerplasser årlig i Brooklyn, New York. Kunstnerne skal ha bosted og arbeidssted i kunstnerstudioene Point B i Williamsburg.
Det er ingen egen nettside for denne ordningen ennå. Mer infomasjon fåes ved å kontakte Line Nord, tlf. 55 30 74 13.

Hjem>Om USF>Prosjekt Arena USF

Prosjekt Arena USF

EN SKREDDERSYDD PROFESJONELL ARENA FOR RYTMISK MUSIKK
USF Verftet har satt i gang prosjektet Arena USF som tar for seg en ombygging av nåværende konsertsal Røkeriet, samt oppgraderinger av fasiliteter for både publikum og artister. Målet er at våren 2013 er den nye konsertsalen på USF landets beste og mest aktive scene for den rytmiske musikken.

Det startet med tanken om å forbedre Røkeriet USF som konsertlokale. Etter hvert ble det klart at dersom det rytmiske musikkmiljøet i Bergen og regionen faktisk skulle få den hovedscenen som pr. i dag mangler, så måtte det omfattende inngrep til. Sist høst ble det gjennomført en analyse på hvordan Røkeriet kan ombygges til en storsal for ca. 1200 mennesker, og hvordan en kunne oppnå ny intern logistikk, nye siderom som toaletter og garderober, brannsikkerhet, HMS og som også løser krav om å hindre lydgjennomgang til andre deler av huset.

Analysearbeidet om en større og bedre konsertsal, Nye Røkeriet, utviklet seg til forslag om mer gjennomgripende endringer av kulturhuset USF med nye fellesarealer og bedre logistikk, kalt Arena USF.

I dette arbeidet har en bredt sammensatt ressursgruppe m ed representanter for store deler av musikkmiljøet i Bergen deltatt: AKKS (organisasjon som rekrutterer, motiverer og synliggjør ungdom i musikkbransjen), Bergen Rockaktører (BRAK), Nattjazz, Bergen jazzforum, Vestnorsk jazzsenter, Bergen Live og USF.

Arena USF er et prosjekt som ikke kompromisser på løsninger, men som derimot vil realisere en multiarena for musikk og scenekunst med morgendagens standard. Den nye storsalen, Nye Røkeriet, gir USF en storstue og en stor scene for rytmisk musikk. Samtidig vil de skisserte ombyggingene gi hele kunst- og scenehuset et attraktivt midtpunkt med mange nye bruksområder, ikke minst plass for publikum til å møtes før og etter arrangementer.

Arena USF er godt forankret i kommunale planer og Bergen kommune har bevilget kr. 1 000 000 til videre prosjektering.

Arena USF blir en nødvendig videreføring og utvikling av kulturhuset som ble åpnet i 1993. I stedet for å bruke store ressurser på vedlikehold av dårlige og gamle installasjoner, vil en med dette grepet få en gjennomgripende økning i standard, parallelt med at prosjektet vil løse dagens situasjon med manglende fasiliteter.

Den omtalte løsningen vil styrke rammevilkårene rundt formidling for publikum, arrangører og artister. Arena USF vil bli den institusjonelle redskapen for at eksisterende aktiviteter kan utvikle seg og nye kunstuttrykk kan gro fram. 

Se også artikkelen Arena USF - første etappe tilbakelagt her.


 

Hjem>Om USF>Andre prosjekter

Andre prosjekter

BERGEN DESIGNINKUBATOR - en ressurs for design
Prosjektet er utviklet av Bergen Kommune, Kunsthøgskolen i Bergen og USF som samarbeider for å synliggjøre designkompetansen og styrke nyutdannede studenters mulighet til å etablere en næring og komme i kontakt med næringslivet i kommunen. Målene er at flere nyutdannete innen kulturbasert næring velger Bergen som base for sin virksomhet, og at flere av dem som velger å etablere seg innen dette feltet, lykkes med å skape en livskraftig virksomhet.

Designinkubatoren vil tilby inntil fem kandidater en arbeidsplass med infrastruktur, faglig oppfølging og kontakt til de kompetanser som er relevant for den enkelte. For en periode foreslått til to år kan kandidatene ha arbeidsplass i disse lokalene, til en sterkt redusert leie som dekker husleie, strøm, bredbånd, møbler og innredning.

Inkludert i prosjektet er et rammeverk av veiledning og kontakt med kompetanse en nyetablert vanligvis ikke så lett får tilgang til. Ved hjelp av de nærliggende designvirksomhetene på USF får deltakerne drahjelp til et stort, internasjonalt nettverk med kunnskap og visningsmuligheter. På USF Verftet finnes også et rikt miljø for film og andre kulturrelaterte næringer.

Inkubatoren er nydelig beliggende i "tårnet" til den gamle sardinfabrikken på Nordnes - nå kulturhuset USF Verftet. Inkubatørene er i godt selskap. På USF Verftet har de tilgang til store mengder kreativt stimuli. Flere designere er etablert her fra før, bl.a. de unge suksessdesignerne Tveit & Tornøe. Andre designere på USF er Steinar Hindenes, Jonas Bostrøm, Eva Tuft, Oslo Design Agency, Anne Lise Tollefsen, for å nevne noen. I tillegg kommer kunstnere innen alle sjangere, fra billedkunst til film og musikk.
Inkubatoren ble offisielt åpnet den 28. august 2007.
Se Bergen Designinkubators nettside her.

AiR FYR
Med støtte fra Bergen kommune og Sogn og Fjordane fylkeskommune har vi gjort et forprosjekt på mulighetene for å bruke de game fyrstasjonene på Vestlandet som temporære arbeidssted for kunstnere. Prosjektet søkes videreført i fremtiden.


TIDLIGERE PROSJEKTER:


 
 
 
 
 


AVGARDE -
Bergens konsertserie for ny musikk
I samarbeid med ressurspersoner i miljøene rundt samtidsmusikk etablerte vi konsertserien Avgarde høsten 2006. USF Verftet fungerte som "fødselshjelper", var med de tre første sesongene som co-produsent og har nå trukket seg ut av organisasjonen. Avgarde står nå på egne ben og er inne i sin tiendesesong, med stadig økende publikumstall. Grunnen til det kan være at konsertene foregår i uformelle omgivelser i Sardinen USF, med barservering og en intim scene. Dette, kombinert med Avgardes overraskende og sjangeroverskridende programmering, trekker publikum fra flere leire som jazz, impro, elektronika osv.
USF Verftets mål med Avgarde var å etablere en sterk og kontinuerlig arena for det vitale samtidmusikkmiljøet i Bergen. Det målet mener vi å ha nådd.
Se Avgardes nettsider her.

FAT BATTERY SUMMER SCHOOL 

I samarbeid med ensemblet Fat Battery arrangerte vi i 2008 en sommerskole for ungdom og studenter som ønsket å fordype seg i moderne komposisjon og utøving av samtidsmusikk. Bakgrunnen for prosjektet var en økende positiv utvikling i samtidsmusikkfeltet i Bergen, både innen de ulike utøvermiljøene og publikumsmessig. Sju elever fikk én ukes intensiv workshop med Fat Batterys Thorolf Thuestad, Alwynne Pritchard, Victoria Johnson og Knut Vaage. Deltakerne hadde bosted på USF, og all undervisning skjedde i Studio USF og i øvingsrommene her. Uken ble avsluttet med en åpen konsert for publikum. Prosjektet var en pilot for å undersøke modeller for etablering av et undervisningstilbud innen ny musikk på USF. Prosjektet var støttet av Norsk Kulturråd og Hordaland fylkeskommune.
Se Fat Batterys nettside her.

DESIGN ER - en utstilling om norsk design
- et formidlingsprosjekt i den kulturelle skolesekken
I august 2008 inviterte vi publikum til en designutstilling som oppfordret  til tenkning rundt designbegrepet; hva er god design / handler det om styling eller om funksjon / hva skal til for at design kan kalles nyskapende / kan design være inkluderende / eller bærekraftig?
Kuratorer og ansvarlige for utstillingen var de nyutdannede designerne Lena Lundsten Buchacz og Karina Jensen. De inviterte en gruppe personer som til daglig jobber med design til å bidra med sine synspunkter om hva ”god design” er og til å vise eksempler. Disse bidragsyterne representerte ulike designfelt – fra industridesign til grafisk design og møbeldesign. Utstillingens utforming og rammer tok utgangspunkt i designernes bidrag, både i form av tekst og produkt. I forbindelse med utstillingen ble det også laget en utstillingskatalog der alle bidrag og synspunkter ble presentert i sin helhet. I tillegg til vanlige åpningstider ble utstillingen gjort tilgjengelig for formidling til skole-
klasser gjennom et samarbeid med “Den kulturelle skolesekken”.
Hjem>Om USF>Årsmeldinger og vedtekter
Hjem>Om USF>Nedlastbar logo og bilder

Nedlastbar logo og bilder

Disse bildene kan brukes fritt ved omtale av USF i media.
Arrangører kan laste ned logo. All annen bruk av logo etter avtale.

Logoer som eps filer fåes ved henvendelse til Evy Sørensen eller ring 55 30 74 10.

USF sett fra Puddefjorden, 1,1 mb
USF fasade 1, 1 mb
USF fasade og hovedinngang, 1,3 mb
USF logo svart psd
USF logo negativ hvit psd
USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon