USF VERFTET
Hjem > Nyheter > CINEMATEKET USF PRESENTERER VIBEKE LØKKEBERG - AKTUELL OG RETROSPEKTIV

CINEMATEKET USF PRESENTERER VIBEKE LØKKEBERG - AKTUELL OG RETROSPEKTIV

Løperjenten, 1981
Løperjenten, 1981

Vibeke Løkkeberg kom inn i filmens verden som skuespiller på skutten av 1960-tallet. Utover på 1970-tallet begynte hun å regissere egne filmer. I radarpar med sin produsent og ektemann Terje Kristiansen skulle hun de neste tjue årene markere seg som en av Norges mest betydningsfulle filmskapere; Kontroversiell og med en egen evne til å hisse opp kritikere. Cinemateket USF viser seks av hennes filmer og et utvalg kortfilmer og TV-produksjoner. I tillegg bys det på et møte med filmskaperen selv. Vibeke Løkkeberg intervjues av Jan Erik Holst i Cinematekets kinosal på USF 22. september kl. 20:00.

Utdrag fra Cinemateket USFs artikkel om Vibeke Løkkeberg:

I et radiokåseri i 1986 fortalte Vibeke Løkkeberg at det en filmregissør søkte var et øyeblikk. En filminnspilling lå et sted mellom en militær operasjon og et kaos, og midt oppe i dette skulle regissøren forsøke å beholde sin visjon, en visjon som viser vei til øyeblikket.

Det er de visjonære øyeblikkene som kjennetegner Vibeke Løkkebergs filmer. Noen stor historieforteller er hun ikke, men hun er en seer som kan lage bilder som fanger inn eksistensiell utsatthet og samfunnsmessig maktmisbruk. På sitt beste maler hun bilder og scener som griper både med sin konkrete sanselighet og sine abstrakte ideer. Krass samfunnskritikk, og spesielt kritikk av menns undertrykking av kvinner, både i nåtiden og i fortiden, forenes med en poetisk sanselighet som skaper en særegen legering.

I mange år var Løkkeberg et stormsenter i norsk film. Som "riksheks" provoserte og utfordret hun offentligheten, samtidig som hun skapte filmer som ikke lignet på det andre lagde. Regn og Løperjenten er kanskje hennes beste filmer, men Åpenbaringen og Hud er også filmer som irriterer og provoserer, men som samtidig griper sine visjonære øyeblikk.

Noen bilder dukker opp i flere av Løkkebergs filmer. Et stykke tøy som flagrende faller fra et vindu. Et trassig og lidende jenteansikt som ser inn i de voksnes grusomme og uforståelige verden. I disse personlige øyeblikkene ligger kanskje kjernen i Løkkebergs poetikk. Her blir visjonen til et konkret bilde av verdens overflate, i korte visjonære øyeblikk, som kan få oss til å se den velkjente verden omkring oss på en ny måte.

Les hele artikkelen på Cinematekets nettsider her.

Filmene som vises er:

KORTFILMER OG TV-PRODUKSJONER vises 15. sept. kl. 19 og 16. sept. kl. 21.

ÅPENBARINGEN vises 19. sept. kl. 19 og 21. sept. kl. 21.

LØPERJENTEN vises 21. sept kl. 19 og 22 sept. kl. 21

GAZA vises 22. sept kl. 18.

HUD vises 23 sept kl. 20 og 26. sept kl. 18.

DER GUDENE ER DØDE vises 29 sept. kl. 21.

AKADEMIET CINEMATEKET PRESENTERER VIBEKE LØKKEBERG INTERVJUET AV JAN ERIK HOLST 22. SEPTEMBER KL. 20.


Se Cinematekets nettsider for detaljerte artikler om de enkelte filmene.

Opprettet: 7/9-2010

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon