USF VERFTET
Hjem > Nyheter > NYHET: FILM PÅ CINEMATEKET USF NÅ KR. 80

NYHET: FILM PÅ CINEMATEKET USF NÅ KR. 80

GODE NYHETER: Cinemateket har ikke lenger krav om medlemskap. Vanlig enkeltbillett koster nå kr. 80. Visningsprogrammet for februar og mars er sluppet nå, og regissør Jean-Luc Godard presenteres med sju filmer. En av dem er klassikeren "Til siste åndedrag" (A bout de souffle), filmen som definerte begrepet "den nye franske bølgen". Les om programmet her.

Medlemsskap kan fremdeles kjøpes til kr. 100, da koster billetten kr. 40.

Programmet for februar og mars byr som vanlig på alt annet enn bestelgere fra Hollywood. Det starter med fire filmer av JAFAR PANAHI - den iranske regissøren som er fengslet for regimefiendtlig virksomhet. Mest kjent er kanskje "Offside" som fikk Sølvbjørnen i Cannes i 2006. En film om en gruppe damer som trosser forbudet mot å gå på fotballkamp. De kler seg som menn, og det hele topper seg når en av dem må på do, og en annen iført en stjålet militær offisersuniform setter seg i feil stol på VIP-losjen. En humoristisk farselignende film om kvinneforbudet på fotballstadion. Se trailer under:


I tillegg til filmene, inviterer Akademiet Cinemateket til et foredrag om dagens Iran med Elisabeth Reehorst onsdag 2. februar. Les mer om filmene her.

Neste serie på Cinemateket er hele sju av JEAN-LUC GODARD sine udødelige mesterverk fra 1960-tallet.

Drømmen har vært å få Jean-Luc Godard til å besøke de norske digitale cinematekene, da han de siste årene av sitt liv har vært veldig opptatt av den nye digitale teknologien og de muligheter det gir for filmskaping. Mannen ble i fjor 80 år, og det er 50 år siden han debuterte som regissør med Til siste åndedrag, som i sannhet forandret filmen som medium. Og han fikk æres-Oscar for lang og tro tjeneste - en pris alle med en minimum av kjennskap til mannen visste han ikke ville reise over dammen for å ta imot. Få personer har betydd mer for filmen enn Jean-Luc Godard. 1960-tallet var hans geniale periode, da han brøt alt som fantes av etablerte regler og læresetninger for hvordan man skulle lage film, men likevel serverte det ene geniale mesterverket etter det andre på løpende bånd. Les om filmene her.

I mars blir det SCIENCE FICTION utstilling på Bergen Museum, og Cinemateket USF supplerer såklart med klassikerfilmene innen sjangeren, bl.a. Godzilla, Blade Runner og Alien. Det er en internasjonal utstilling av samtidskunst som på ulikt vis er inspirert av eller behandler temaet science fiction. Det er verdt å merke seg at utstillingen også omfatter originalskisser og -plakater til noen av historiens klassiske science fiction-filmer, og ikke minst verdens mest berømte radiohørespill, Orson Welles' "The War of the Worlds". Cinemateket har satt sammen en liten filmserie inspirert av utstillingen, og her følger en liten innføring i det vide spekteret av filmer kalt science fiction.

Torsdagsfilmen er det nye navnet på samarbeidet mellom cinematekene om digitale visninger. Samkjøringen startet i 2008 og var resultatet av et prosjekt som hadde til hensikt å gjøre også klassisk årgangsfilm tilgjengelig i det nye digitale formatet. Det er en samtidig visning i sju norske byer hver torsdag kl. 18.00, derav navnet. Cinemateket i Bergen har - sammen med Oslo, Kristiansand, Tromsø og Trondheim - investert i det ypperste av hva visningsteknologien har å by på, en Sony 4K digitalprojektor. De senere månedene har det endelig begynt å komme restaurerte klassiskere i 4K-format, så nå kan cinematekene virkelig overgå alle andre kinoer i Norge på kvalitet. Få med deg GUDFAREN - og ikke minst technicolorperlen TATT AV VINDEN - og du vil falle ut av stolen i pur begeistring over kvaliteten.

Høydepunkter fra EURODOK festivalen i Oslo blir det også. Programinfo om dette kommer senere.

Dette programmets STUMFILM er en vaskekte hundreåring. Cinemateket viser en av de aller første filmene til danske Asta Nielsen, Den sorte drøm fra 1911. Hun etablerte seg som verdens mest berømte skuespillerinne på begynnelsen av 1910-tallet, da hovedsakelig gjennom en karriere i Tyskland. Det ble bare fire filmer i hjemlandet, så dette er eksklusivt. Som forfilm viser vi den siste filmen i vår science fictionserie, Georges Méliès En reise til månen fra 1902.

I serien norsk film med engelske undertekster vises Marius Holst sin debutfilm TI KNIVER I HJERTET. Etter den følger Edith Carlamrs UNG FLUKT fra 1959. Carlmars siste film, men Liv Ullmans debut!

SE ALLE FILMENE SOM VISES PÅ CINEMATEKET USF HER.
 

Opprettet: 31/1-2011

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon