USF VERFTET
Hjem > Nyheter > PÅ VITENSKAPENS VINGER - SCIENCE FICTION-FILM I UTVALG

PÅ VITENSKAPENS VINGER - SCIENCE FICTION-FILM I UTVALG

Alien: Eggfunn i space
Alien: Eggfunn i space

Hva med en handlekraftig replikant, noen blinkende roboter og litt cyberpunk i slapseværet? Cinemateket USF viser 7 av de beste science fiction-filmene i en serie som begynner 2. mars.

Det er nok filmer å ta av, Hollywood formelig flommet over av sci-fi filmer på lavbudsjett i 50-årene. Et sultent publikum fikk filmer med titler som "Zombies of the stratosphere" og "The incredibly strange creatures who stopped living and became crazy" (!). De sju filmene i denne serien representerer hver for seg noen av sci-fi filmenes særpreg og ytterligheter innen tematikk, estetikk, motiver og lyd. Forbidden Planet fra 1956 er f.eks. den første filmen med 100% elektronisk lydspor! Lenge før syntheziseren ble født, lagde filmkomponisten sin egen elektriske duppedings som kunne produsere blipper, blurper og brummer.
Hvorfor denne fascinasjonen over blandingen av teknologi og truende krefter fra rommet? Det handler egentlig om mennesket og dets rolle i et stadig mer teknologisk samfunn. Har vi kontroll? Les Sigurd Wiiks artikkel om filmsjangeren på Cinemateket USFs nettsider her.

NB: Et utenomjordisk tilbud: billettene til filmvisningene gjelder som inngangsbillett til utstillingen på Bergen Kunstmuseum.

Filmene som vises er

BLADE RUNNER - THE DIRECTORS CUT, 1982/92
Den ultimate cyberpunkfilmen, regissert av Ridley Scott og med Harrison Ford og Rutger Hauer i hovedrollene. Stilmessig epokegjørende estetikk, til musikk av Vangelis.
Vises onsdag 2 mars kl. 18:00 + tirsdag 8 mars kl. 20:00.
Engelsk tale, norske tekster.

THINGS TO COME, 1936
Britisk produsert, etter manus av H G. Wells. En film om teknologiens seier over menneskenes barbari. Sammen med Metropolis og 2001-En romodyssé banebrytende for filmmediets fremstilling av science fiction.
Vises onsdag 2 mars kl. 20:15 + tirsdag 8 mars kl. 18:00.
Engelsk tale, utekstet

BLINDPASSASJER, 1978
Paranoia som brer seg - et biologisk drama i rommet. Skrevet av sci-fi-kompanjongene Tor-Åge Bringsværd og Jon Bing og regissert av Stein-Roger Bull. Ble også vist som TV-serie i tre deler på slutten av 70-tallet. Med Henny Moan, Bjørn Floberg og flere. Brilliant musikk av Egil Monn Iversen og skuespillerne gir oss et gledelig gjensyn med spillestilen fra fjensynsteaterets storhetstid.
Vises onsdag 9 mars kl. 18:00 + torsdag 10 mars kl. 20:00.
Norsk tale, utekstet.

GODZILLA, 1954
Det originale japanske monsteret som gjennom 28 påfølgende versjoner har rasert et utall byer og duellert med King Kong. Har også faktisk forsvart oss mennesker mot inntrengere fra det ytre rom, selv om han stort sett er en trussel mot hele menneskeheten, og ikke minst uskyldige jomfuer. Hva skal en tro? Gå og se.
Vises onsdag 9 mars kl. 20:00 + søndag 13 mars kl. 18:00

FORBIDDEN PLANET, 1956
En av de mest spektakulære sci-fi filmene noensinne. Veldig løselig basert på Shakespeares Stormen. Technicolorfarger og cinemaskopeformat. Lydspor med utelukkende uuiiuuii, blipping og blopping, store og små knirk og skvik. Filmhistoriens første robot med personlighet kurtiserer en slående vakker Anne Francis, mens en ung Leslie Nielsen holder styr på onde krefter. Ny filmkopi med strålende farger!
Vises tirsdag 15 mars kl. 18:00 + onsdag 16 mars kl. 20:00.
Engelsk tale, utekstet.

ALIEN, 1979
Arbeiderne på et fraktgodsfartøy i rommet lander på en planet og finner - egg. Store ekle egg. De klekkes og ut av dem kommer... Dette er klassikeren alle vet om, men ikke alle har sett. Benytt anledningen til å utøve god gammel kollektiv skrekkskriking i en ekte kinosal! Med Sigourney Weaver, John Hurt og Harry Dean Stanton m.fl.
Vises tirsdag 15 mars kl. 20:00 + onsdag 16 mars kl. 18:00.
Engelsk tale, norske undertekster.

REISEN TIL MÅNEN, 1902
Den aller første science fiction-filmen. En trickfilm fra illusjonisten Georges Melieres i form av absurd rom-opera som parodierer Jules Vernes og H. G. Wells måneromaner. Filmen varer i 14 minutter og akkompagneres live av Jørgen Larsson på piano. Vises sammen med Den sorte drøm.
Vises torsdag 17 mars kl. 20:00 + søndag 20 mars kl. 18:00.
Stumfilm med norske mellomtekster.

Enkeltbillett kr. 80.
Medlemsbillett kr. 40.
Medlemsskap kr. 100.

Se alle visningene til Cinemateket USF her.

 

 

Opprettet: 24/2-2011

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon