USF VERFTET
Hjem > Nyheter > ADVARSEL: LUKTEFILM PÅ VEI!

ADVARSEL: LUKTEFILM PÅ VEI!

John Waters' utrolige sniffe-epos Polyester vises på Cinemateket, sammen med den første norske luktefilmen om Kurt Wagle. Nymotens saker som film i 3D er fint, men er det like gøy som en god gammeldags luktefilm?

Film er ikke bare film lengre. Nå for tiden skal filmen liksom ha noe ekstra ved seg for å trekke store publikumsmasser til kinoene. Det nyeste er film i 3D, som mange synes er fint, men spørsmålet er om det er like GØY som luktefilm?

Cinemateket på USF vil pusse støv av en av de mest kuriøse metodene for å trekke folk. Vi snakker om Odorama, oppfunnet av regissøren John Waters - en mann som mente det ikke var nok for publikum å se på alt det ekle han festet til filmen, det måtte luktes også! Odoramasystemet er et kort med flere felt som er nummererte. Etterhvert som det dukker opp et tall på lerretet, skraper du på tallet på kortet og får oppleve lukten som tilsvarer scenen du ser på i filmen. Roser, svette og bæsj. Whatever. Smelling is believing.

Mer om luktefilm her.

Vi som så Polyester på Bergen Kino da den kom ut glemmer det aldri, og det nylige gjensynet med de rosa luktekortene gav oss en rar følelse, en slags blanding av frysning på ryggen og ustabilt indre landskap. Cinemateket har nemlig fått tak i de ORIGINALE luktekortene som ble brukt i 1981. Uskrapte og nærmest som ferskvare å regne!

John Waters er kjent som søppel- og badtastefilmenes konge. Alltid på kanten av den gjengse oppfatning av normalitet. Han beskriver Polyester som en konvensjonell film om konvensjonelle ting. Og ganske riktig, den handler om far, mor, barn, hus og hund. Mor er en 150 kilo tung transvestitt, far driver en pornokino, junior er en limsniffende fotfetisjist og hunden begår selvmord. "Min innfallsvinkel er litt annerledes," sier regissøren.

Polyester vises søndag 8. mai og søndag 15. mai kl. 18:00 begge dager.
Les mer om filmen på Cinemateket USFs nettsider her.


Den første norske luktefilmen hadde premiere i fjor. Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksen er regissør Tommy Wirkolas mockumentary om en forsvunnen sønn, satans brud, øde bygd og et heksejegerteam bestående av lensmannen, en skeptisk pedo-lærer, et synsk medium og en lokal trubadur. Her går det for seg, og luktene er inkludert. Samme sniffesysten som brukes for Polyester - skrap og sniff.

Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksen vises tirsdag 3. ami kl. 20:00. Den har norsk tale, men er tekstet på engelsk.
Les mer om filmen på Cinemateket USFs nettsider her.
Billetter kr 80.
Medlemsbilletter kr 40.
Medlemsskap kr 100.

Se også Cinemateket USFs nettsider for fullstendig program.

 

 

 

Opprettet: 26/4-2011

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon