USF VERFTET
Hjem > Nyheter > SOMMEREN PÅ LYDGALLERIET

SOMMEREN PÅ LYDGALLERIET

Alvin Lucier, Stefan Rummel og Pierre Berthet utgjør sommerens utstilling fra Lydgalleriet. Denne gangen handler det om vibrasjoner, strenger, uthalte høyttalere og høythengende lydobjekter.

Alvin Lucieras arbeid finner en oppunder taket i Korskirken, mens Berthet og Rummel viser to nye arbeider på USF Verftet.

For tredje gang kommer den anerkjente kuratoren Carsten Seiffarth til Bergen for å lage en utstilling i Lydgalleriet. Ti meter opp i luften, oppunder taket i Korskirken henger Alvin Luciers klassiker "Music on a long thin wire" (1977). Installasjonen ble første gang stilt ut i Albuquerque og har siden vært stilt ut en rekke ganger, men aldri før i Skandinavia.
Arbeidet er en meditasjon over overtonene i en wire som strekker seg over hele kirkens lengde, fra nord til syd. Rommet fylles av en svak drone som bygger seg opp i kjempestrengen under kirketaket.

Komponisten Alvin Lucier (f. 1931) står bak ett av den moderne musikkens mest ikoniske stykker, "Sitting in av Room". Etter Cages 4:33 er dette sannsynligvis det mest refererte arbeidet lydkunsten. Han arbeider like mye med fenomener som med musikk, hvor rommet, romklangen og materialiteten i lydskapingen er bærende elementer. Hans arbeider bringer oss nærmere lydens essens og materialets egenskaper, der fysiske lover er like gjeldende forståelsesparametre som musikalske rammeverk. Ved å la naturfenomener spille seg ut i sine installasjoner og komposisjoner lar han tolkningsfeltet stå helt åpent.

I Borggården på USF Verftet henger utstillingens andre installasjon, Pierre Berthets "Extended speakers". Installasjonen tar ibruk et velkjent lydfenomen som alle sikkert har forsøkt når de var barn, nemlig å lage telefoner av to hermetikkbokser og litt tråd. Berthet har strippet vanlige høyttalere, tatt av membranen, slik at selve magneten bak eksponeres. Til magneten fester han ståltråder som igjen festes til et tomt malingsspann, slik at lyden kommer ut av malingsspannet, på samme måte som den nevnte trådtelefonen.
Pierre Berthet (f. 1958) er utdannet perkusjonist og var i lengre tid ansatt som klokkeringer, og han utviklet en spesiell sans for omgivelsenes og rommets klang. Han har samarbeidet mye med Pierre Bastien, som han har mange likhetstrekk med. Begge har sansen for DIY mekanikk og fysiske fenomener, merkelige instrumenter og performance. I de senere årene er kanskje Berthet mest kjent for sine på samme tid spektakulære og sensitive konserter med viltsugende støvsugere.

Stefan Rummels nye arbeid "Articulated Chambers" vises inne i Lydgalleriets visningsrom i hjørnet på USF-plassen. Han bruker også strenger i sitt arbeid, men her er det snakk om strenger som ikke lager lyd, nærmere bestemt silikonstrenger. Som en blanding av  camelonens tunge og edderkoppens nett er silikonstrengene festet til forskjellige vibrerende elementer i gallerirommet, blant annet en stor basshøyttaler.

Installasjonen er en videreutvikling av en installasjon i Maastricht i mai, hvor to store bokser var plassert på en brygge ved elven Maas. Boksene var store nok til å gå inni og mens den ene var plassert på bryggen, lå den andre og fløt på vannet. I Bergen er begge boksene bygget inn i Lydgalleriet. Den flytende boksen er i "tørrdokk" og står på store fjærer. Vannets membran er overført til en annen elastikk med nye egenskaper, som bringer tankene hen på lekeapparater og tegneserier. Lydene som høres er opptak fra Bergen som kunstneren selv har tatt opp mens han har vært her.

Stefan Rummel (f. 1965) er utdannet fra Kunstakademiet i Nürnberg. Hans arbeider vises ofte i offentlige rom der han går inn i en eksisterende situasjon og forandrer den ved å legge til fremmede elementer, vanligvis lange silikonstrenger.

Utstillingen åpner fredag 17. juni kl 19:00 og står frem til 17. juli.

Åpningstider på USF:
Tirsdag - fredag kl. 14:00-18:00 / lørdag - søndag kl. 12:00-18:00

Se også Lydgalleriets nettsider for mer informasjon.

 

Opprettet: 16/6-2011

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon