USF VERFTET
Hjem > Nyheter > KLAR FERDIG JAZZHØST

KLAR FERDIG JAZZHØST

Utover høsten følger norske jazz-ess på rekke og rad. Etpar amerikanske jazzstjerner er det også plass til, for ikke å snakke om de populære Bajazzkonsertene for de minste (og de store).

Da Tinariwen spilte på Nattjazz i 2009 noterte Per Haukås i BA: "Det høres av og til ut som Jimi Hendrix og Jimmy Page, om disse gitargudene hadde oppholdt seg noen måneder i Sahara". Bandet har en dramatisk historie bak seg - musikerne traff hverandre i en flyktningeleir og kan bedre enn andre gi ørkenbluesen et ansikt. Poetisk seig blues iblandet tradsjonell tuaregmusikk med suggererende rytmer og en overmåte interessant strengebehandling (gitarister: spiss ører!). Tinariwen spiller på USF fredag 9. september.
Hør Tinariwen her

Søndag 11. september er det klart for høstens første Bajazzkonsert. Musikerne Mari Kvien Brunvoll og Stein Urheim spiller mens forfatteren Ragnar Hovland prater og forteller om rare ting. Neste Bajazz er 23. oktober - da er det Bare Egil og Aslag som er tilbake med det superpopulære barneshowet sitt!

Norsk kvalitetsjazz blir det mye av utøver høsten; Christian Wallumrød ensemble, Nils Petter Molvær, Elephant9 og duoen Live Roggen/Helge Lien er noen. Det knytter seg stor spenning til konserten 16. september - da vil Øyvind Jazzforum lage konsert med musikere som ikke vet hvem de andre musikerne de spiller sammen med er, og publikum vet heller ikke hvem som skal spille. Dette er improvisasjon i ytterste konsekvens - alle vet like lite på forhånd!

Jon Balkes rytmiske Batagraf spiller sammen med Trondheim Voices, et 9-kvinns "kor" med profilerte vokalsolister, i et verk som tidligere er fremført på Moldejazz. Har du hørt disse to gruppene enkeltvis før, ja så skjønner du at dette blir en spesiell musikkopplevelse, 27. oktober i Sardinen USF.
Hør Trondheim Voices her
Hør Batagraf her

Steinar Raknes er gjennom de siste årene godt kjent for sitt tangoprosjekt og som medlem i The Core og Urban Connection. Som en av landets anerkjente jazzbassister går han i duo med samiske Inga Juuso, en av Skandinavias fremste joikere. Sammen skaper de musikk som får isvinden på vidda til å stilne, 24. november.
Hør Skaidi her 

Fiolinisten Ola Kvernberg opptrer gjerne i musikksammenhenger som bryter grenser og henter impulser fra alle sjangere. Med bandet Liarbird har han samlet norske improvisatører og melodikere i et ensemle tuftet på to prinsipper: symmetrisk instrumentering og utøvere som representerer to ulike estetiske tilnærmingsmåter. Liarbird har nemlig to trommeslagere, to strykere, to blåsere og to bassister. Dette er en gruppe vi aldri har hørt maken til samtidig på en jazzscene. Sardinen USF 28. oktober.

Vi har et nytt norsk talent i Synne Sanden, en lovende artist og låtskriver på 21 år. Hun komponerer og fremfører musikk i grenselandet jazz/eksperimentell pop. Som vokalist i Chilli Vanilla vant hun "Jazz i sikte" og spilte på Nattjazz i år. Bergens Tidende skrev: "Vokalist Synne Sanden kan til tider minne om både P.J. Harvey, Kate Bush og Tori Amos. Bare enda mer intenst til stede. Hun synger med hele kroppen og vrenger tilsynelatende ut sjelen sin i hver eneste melodi. Selvfølgelig med full stemmekontroll og perfekt timing." Hør selv, 4. november i Sardinen USF.
Synne Sanden på Myspace her

Billy Fy er bandet der pianisten Maria Kannegaard skriver musikken og vokalisten Ingrid Lode skriver tekstene. Referanser som StereoLab, Depeche Mode og analog synth kan beskrive prosjektet som har pågått siden 2010. Med på scenen er Nils Olav Johansen på gitar, Johnny Åman på kontrabass og Thomas Strønen på trommer. 25. november i Sardinen USF.
Hør Billy Fy her

To høyst profilerte amerikanere gjester jazzforum i høst. Trompetisten Jon Hassel spiller med vår egen lydmagiker Jan Bang på elektronikk og livesampling mens Geir Østensjø skrur lydbildet, 11. november. Bare en uke etterpå kommer mannen med verdens mest kjente altsaksofontone - David Sanborn. Enten det er jazz med Gillespie eller rock med Rolling Stones så serverer denne multi-Grammyprisvinneren med ekstrem intensitet og virtuositet. Med seg på scenen 18. november har han orgelfantomet Joey DeFrancesco og trommis Byron Landham.

Gratiskonserter
Verdt å nevne er også Bergen Jazzforum sitt konserttilbud JAZZOUT som er gratis! Konsertene presenterer musikk med røtter i improvisajon, og både norske og internasjonale muskere spiller. Torsdag 6. oktober spiller 1982, en norsk konstellason med Nils Økland på fele, Sigbjørn Apeland på orgel og Øyvind Skarbø på trommer.
Hør 1982 her
Amerikanske Endangered Blood spiller 29. november, og med besetningen sax+sax+bass+trommer pøser de på med energi som om sjangere ikke eksisterte.
Hør Endangered Blood her

Se hele programmet på Bergen Jazzforum sine nettsider

Billetter til alle konsertene på USF her

Se alle arrangementer på USF i høst her

 

 

 

Opprettet: 10/8-2011

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon