USF VERFTET

MOT MOSKVA - en av filmene som presenteres i Cinematekets norske mot-kanon.
MOT MOSKVA - en av filmene som presenteres i Cinematekets norske mot-kanon.

Fett velger filmer, Ugress med filmkonserter, klassiske Cinema Paradiso og norsk motkanon del 2 er bare noe av det som kan nytes i kinomørket på USF fremover

Det er alltid spennende å åpne Cinematekets filmprogram annenhver måned. Et ganske variert program i mai og juni, får en si - men likevel med de gode dypdykkene i temaer og filmkunstneriske grep som Cinemateket er så god på.

Det begynner med en som danset på is - Sonja Henie: A-kjendis og Hollywoods best betalte skuespiller på slutten av 30-tallet. Etter at karrieren som isdansende filmstjerne var over engasjerte hun seg i kunst, noe som resuterte i at Norges mest betydningsfulle private kunstsamling ble realisert på Høvikodden: Henie-Onstad senteret. I disse dager er det 100 år siden hun ble født, og CinemateKet markerer dette ved å vise tre av hennes filmer. Les mer her.

Godbit for konspirasjonsteoretikere: Den norske filmen "Shakespeares skjulte sannhet" ble opprinnelig vist for noen år siden som TV-serie på fire episoder. Nå lanseres den som helaftens spillefilm der organisten og kryptografen Petter Amundsen veileder oss inn i en verden av rosenkreutzere, skattøyer og tvilsomme Shakespeare-åndsverk. Regissøren Jørgen Friberg er til stede ved første visningen 19. april, og deretter blir filmen vist seks ganger. Les mer her.
Oversikt over visningene her.

Gisle Martens Meyer - aka Ugress - holdt sin første konsert på en programslippfest på Cinemateket i 2001. Nå er han tilbake med to konserter der film er helt integrert i konsertfremførelsen. Ugress Live Cinema inntar både scene og lerret 5. mai, med gitaristen Thomas Dahl som forsterkning. Ugress Kids skjer søndag 6. mai. Her er musikerne er ganske glemsomme og trenger hjelp av ungene til å lage lyder til konserten. I tillegg til Gisle og Thomas blir en kjent med roboter, prinsesser og rockeband i nød. Forestillingen har reist land og strand rundt i regi av Rikskonsertene. Les mer her. 

Tidligere i vinter lanserte Cinemateket første del av sin norske mot-kanon. Nå er de fem filmene i del 2 på plakaten: X av regissør Oddvar Einarsson, Hotel St. Pauli av regissør Sven Wam, Stella Polaris av regissør Knut Erik Jensen, Dis av Aune Sand og Mot Moskva av regissør Rune Hodne. Les mer her.

Goran Bregovic er aktuell med konsert på Nattjazz, men har også laget originalmusikken til flere filmer. Cinemateket viser fem filmer der hans musikk står sentralt, bl.a. "Musikk for bryllup og begravelser". Les mer her.

Litteraturtidskriftet Vagant velger fremdeles film hos Cinemateket, og denne gangen er det polske Witold Leszczynskis filmatisering av Tarjes Vesaas "Fuglane" fra 1968 som er på plakaten. Les mer.

Tidsskriftet Fett har også fått velge filmer i dette programmet. Deres valg har falt på to vidt forskjellige filmer som likevel har en fellesnevner i kompleksiteten rundt kjønn. I "Vannliljer" og "North Country" presenteres vi for to verdener fjernt fra hverandre som begge konfronterer oss med noen ganske grunnleggende spørsmål: I hvor stor grad er vårt biologiske kjønn definerende for oss som mennesker? Hvor mye kan du selv påvirke, og hvor i stor grad legger samfunnet og våre nærmeste bånd på vår frihet som menneske uavhengig av om vi ble født som mann eller kvinne? Les mer.

Les om mange flere filmer i Cinematekets program på nettsidene deres her. Og husk: CINEMA PARADISO vises i mai - en film som aldri kan sees for mange ganger.

Billetter til visningene på Cinemateket koster bare kr 80 for ordinær billett. Hvis du kjøper medlemskap til kr. 100, så er er inngangsbilletten kun kr 40.
Medlemsskapet varer i et halvt år, så det kan fort lønne seg om du går noen ganger. Husk også at det er ikke snopekiosk på USF, ei heller popcorn- og baconsvorvarmeskap. Men det er fullt mulig å kjøpe med seg deilig kaffe og ulike typer sterkere drikke fra kaféen på USF.

 

 

 

 

Opprettet: 10/4-2012

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon