USF VERFTET
Hjem > Nyheter > MAIA URSTAD TIL CAPE TOWN

MAIA URSTAD TIL CAPE TOWN

Maia Urstad er førstemann ut som gjestekunstner til Bergens nye kunstnereksportmål: Cape Town.

Maia Urstad pakker kofferten på verkstedet. "Må ha med høyttalere - da blir det bare plass til ett par sko. Jaja, sånn er det".

Bergen kommune tilbyr lokale kunstnere å reise ut i verden for å finne inspirasjon og for å knytte kunstmiljøene i Bergen sammen med internasjonale miljøer. Gjestekunstnerordningene i Berlin og New York er godt etablerte og nå har vi startet opp et forsøksprosjekt med gjestekunstnerplasser i Cape Town. Ordningen er fullfiansiert av Bergen kommune og er initiert og administrert av USF.

Det uavhengige og internasjonalt orienterte galleriet Blank Projects i Cape Town ordner med bolig, arbeidsrom og oppfølging, og her skal Maia Urstad tilbringe de neste to månedene. Som lydkunstner er hun naturlig nok spent på stedets lydlige særegenheter, men en liten anelse har hun nok fra før. For noen år siden deltok hun på en utstilling i Johannesburg og hadde et kort besøk til Cape Town.

Urstad har reist mye og med gode erfaringer fra flere gjestekunstneropphold var hun snar med å søke om plass da ordningen ble utlyst i Bergen. "Kunstmiljøene i Sør-Afrika, ja hele kontinentet for den del, er på mange vis ukjent for oss i den vestlige kunstverdenen. Jeg vet ikke helt hva jeg reiser til, men er åpen for alt. Noen avtaler har jeg, og mye planlagt arbeid som jeg tar med, men det er opp til meg å finne ut hvordan jeg skal koble meg på kunstmiljøet der. Det er spennende og jeg gleder meg til alt jeg ikke vet noe om ennå".

Selv om Sør-Afrika virker fjernt både i avstand og kultur, finnes det allerede kontaktpunkter med Bergen. Kunstnerne James Webb, Marcus Neustetter og Stephen Hobbs var på gjestekunstneropphold i Bergen for en tid tilbake på invitasjon fra nettopp Urstad, Trond Lossius og Galleri 3,14. Kuratoren Anthea Buys besøkte Bergen i regi av Hordaland Kunstsenter tidligere i år og presenterer en gruppeutstilling med norske og sør-afrikanske kunstnere på Blank Projects i Cape town denne høsten.

Ny søknadsfrist til opphold i Cape Town er 1. mai 2013. Ordningen har ikke eget nettsted ennå, så informasjonen finnes på Bergen-Berlin.no. Informasjon kan også fåes ved å kontakte USF på mail air@usf.no

Se Maia Urstads nettside her.

 

 

Opprettet: 3/9-2012

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon