USF VERFTET
Hjem > Nyheter > AKTUELLE GJESTEKUNSTNERE I BERGEN

AKTUELLE GJESTEKUNSTNERE I BERGEN

Bergen kommune har ordninger for både "eksport" og "import" av kunstnere. Det er USF Verftet som administrerer alle ordningene, tar i mot søknader, drifter bosteder og arbeidsrom, websider og informasjon, initierer kontaktpunkter til det lokale kunstmiljøet og yter generell assistanse til gjestene.

Kunstnere har til alle tider reist. Tidligere tiders dannelsesreiser førte borgerskapets ungdom og aspirerende kunstnere til Venezia for å ta inn de klassiske kunster. Kunstnere fulgte i vitenskapsmenns fotspor til nye verdener for å dokumentere store oppdagelser av andre kulturer. 1800-tallets nasjonalromantiske malere reiste til Tyskland for å gå i lære hos mesterne der.
Vår samtids kunstreiser har andre former, men motivene for å reise er i det store og hele de samme som tidligere. Det dreier seg om nye omgivelser, nye kulturer, ny inspirasjon. For mange er det et viktig premiss for den kunstneriske virksomheten å være i bevegelse, fysisk såvel som idémessig. Det finnes tilgjengelige oppholdssteder, artist residencies, for reisende kunstnere over hele verden.
I de nordiske landene er det ofte det offentlige eller fagorganisasjoner som er vertskap og tilbyr gjestene både bolig, arbeidsrom og i noen tilfeller et arbeidsstipend. I andre deler av verden er det gjerne stiftelser og private organisasjoner som tilbyr opphold finansiert med gaver og fond.

Det er kjent at kreative kunstneres tilstedeværelse i lokalsamfunn kan tilføre stedet nye impulser på mange områder. Gjennom ordningene kan en også styrke, synliggjøre og utvikle samarbeid mellom utenlandske og norske kunstnere, institusjoner, organisasjoner og lokalmiljøer. Med bakgrunn i dette har f.eks. Hardangerområdet etablert sin gjestekunsterordning i Ålvik.
De fleste som besøker Bergen deltar sammen med lokale kunstnere i prosjekter, de har gjesteforelesninger på Kunsthøyskolen, stiller ut i byens gallerie, holder presentasjoner eller "artist talks".

Bergen kommune har ordninger for både "eksport" og "import" av kunstnere. Det er USF Verftet som administrerer alle ordningene, tar i mot søknader, drifter bosteder og arbeidsrom, websider og informasjon, initierer kontaktpunkter til det lokale kunstmiljøet og yter generell assistanse til gjestene.

AiR Bergen
Artist in Residence på USF Verftet tar imot profesjonelle kunstnere innen alle fag fra hele verden. Ordningen startet i 1999 og over hundre kunstnere har gjestet Bergen. Vi kan trygt si at alle besøkene har gitt resultater. Bergen får oppmerksomhet som kulturby og lokale kunstnere knytter kontakter i utlandet.
Gjestekunstnerordningen utgjør en verdifull plattform for kunstneriske samarbeid og vennskap over landegrensene. Til våren kommer det for eksempel en norsk-nederlandsk bokutgivelse. Se avsnittet om billedkunstneren Paul Dikker under. Se også airbergen.com.AiR Bergen-Berlin
Det er også viktig at kunstnere herfra får anledning til å reise ut. Derfor har Bergen kommune opprettet en gjesteleilighet i det noen vil kalle Europas kunsthovesdstad, Berlin, der profesjonelle kunstnere som er hjemmehørende i Bergen kan søke om tre måneders opphold for å arbeide. Den første som reiste ned i juni 2007 var musikeren Silje Nes. Siden da har 17 kunstnere fra Bergen vært i Berlin og skrevet filmmanus, komponert opera, promotert norsk musikk, laget bilder og fotografert, øvet inn og fremført musikk. Musikeren Mari Kvien Brunvoll hadde flere konserter i byen og ble invitert tilbake for ytterligere samarbeid med kunstnere i Berlin. Se bergen-berlin.noAiR Bergen-Brooklyn

Det er vanskelig å komme unna kunstmetropolen New York når det er snakk om inspirerende steder å reise til. Vi undersøkte mulighetene for å etablere en lignende ordning i New York som i Berlin. Bergen kommune var villig til å støtte et prøveprosjekt med tre opphold i New York. Den første som reiste var billedkunstneren Kjetil Kausland, som i løpet av oppholdet videreformidlet kontakt med ateliérfellesskapet Point B i Brooklyn. Det er nå avtalt to videre opphold ved Point B for kunstnere fra Bergen. Billedkunstneren Silje Heggren og musikeren Torbjørn Brundtland reiser dit i november 2009 for et tre-måneders opphold. De har fått reisestøtte fra det norske konsulatet i New York og de får fritt benytte arbeidsrom og bolig på Point B. Både det norske konsulatet og Scandinavia House er svært positive og kan bli gode støttespillere for kunstnere fra Bergen. Denne ordningen har ingen egen nettside ennå.


Air West Norway
USF Verftet har samlet informasjon om alle gjestekunstnerordninger på Vestlandet på en internettportal med adressen www.airwestnorway.com. Arbeidet er støttet av Bergen kommune og Stavanger kommune. Nettstedet har en ryddig oversikt og er et godt verktøy for utenlandske kunstnere som ønsker å besøke Norge, og Vestlandet spesielt. Her ser en alle de ulike formene gjestekunstnerordninger kan ha. Vertskapene på Vestlandet er store og små kommuner, private og arbeidsfellesskap.
Oppholdene er mer eller mindre organiserte - her er tilbud om bred deltakelse og sosialisering i kunstmiljøet eller stille arbeidsro for den som foretrekker det. Se airwestnorway.com.

I Bergen har også Flaggfabrikken og Hordaland Kunstsenter tilbud for gjestekunstnere.


GJESTEKUNSTNERORDNINGEN PÅ USF HAR FULLT BELEGG ÅRET RUNDT. GJENNOMSNITTLIG ER DET TOLV KUNSTNERE PÅ BESØK ÅRLIG. HER ER LITT INFORMASJON OM EN SOM NETTOPP HAR REIST, OG EN SOM KOMMER OM IKKE SÅ LENGE.


LATTER OG LYD

Jacqueline Hoang Nguyen (30) fra Kanada har nettopp reist etter å ha vært i Bergen i tre måneder. Hun er kurator og installasjonskunstner og har jobbet mest med installasjonen "For An Epidemic Resistance" som skal vises på Pictura Gallery/Skånska Kunstmuseum i oktober. Dette er en 30-kanals lydinstallasjon som etterligner et klasserom i Kashasha, Sentral Afrika, der en latterepidemi brøt ut en dag i 1962. En jente begynte å le, og klarte ikke stoppe, snart lo hele klasserommet. Epidemien spredte seg til nabolandsbyer over en periode på 6 måneder, og flere hundre mennesker ble smittet.
Jacqueline fikk hjelp av BEK og KHiB til dette arbeidet. Før hun kom hit hadde hun hørt rykter om at Bergen var en liten by med et ungt og vitalt kunstmiljø og en spennende musikkscene. Dét, og informasjonen på nettsiden vår, airbergen.no, lokket henne til å søke opphold.

Jacqueline var aktiv i kunstmiljøene og fikk mange nye forbindelser. Bl.a. holdt hun en artist talk på Galleri 3.14 der hun presenterte prosjektet sitt. Hun vil gjerne returnere til Bergen og delta i flere samarbeidsprosjekter her.

Se Jacquelines nettside her.

Til høyre: Modell for installasjonen For An Epidemic ResistanceTEKST OG BILDE: NORGE / NEDERLAND
En som har returnert til byen flere ganger er den nederlandske maleren Paul Dikker som er tilbake igjen i gjesteatelieret på USF fra oktober. Hans første opphold var i 2006, noe som resulterte i gode vennskap med bergenske kunstnere.

Han har vært i Norge og Bergen flere ganger siden da, og sier selv at oppholdene har forandret hans kunstneriske uttrykk. Som landskapsmaler er hans formale figurative uttrykk, som var godt forankret i den nederlandske tradisjonen, blitt provosert og problematisert i møtene med de store norske landskapene.

Paul Dikker er uhyre produktiv og under sitt kommende opphold regner han med å både lage ti nye bilder i sine "Norwegian series" OG gjøre ferdig en bok i samarbeid med forfatteren Bjørn Sortland. Sistnevnte har skrivestue på USF Verftet og ble introdusert for Paul gjennom andre kunstnere på USF. Pauls bilder gjorde inntrykk og etterhvert grodde det frem tanker om en bokutgivelse i fellesskap.

Bildene er det bærende elementet i boken. Teksten har form av en ung norsk ubåtkapteins tanker, og det er dette som binder det hele sammen. Boken, som er ment for ungdom, har ingen klar narrativ fortelling, men gir et tolkningsrom for leseren / seeren. Pauls billedmessige nytolkning av begrepet "norsk landskap" trigget teksten for Bjørn. Utlendingen fra det flate Nederland åpnet døren til det norske landskapet på nytt, og spesielt bildene av fjordene med og uten ubåter, gav inspirasjon.


Boken får tittelen "Det som er" og utgies på Aschehoug Forlag våren 2009. Utgivelsen er støttet av Norsk Kulturråds innkjøpsordning. Paul Dikker er en av Nederlands mest anerkjente billedkunstnere og en kan håpe at boken også blir utgitt i hans hjemland.

Se Paul Dikkers nettside med bilder her.
Se Bjørn Sortlands nettside her.

Et arkiv over alle kunstnere som har vært artist in residence på USF Verftet finner du her.

På nettstedet transartists.nl finnes ressurser og oversikter for reisende kunstnere over hele verden.

Kontaktperson for Artist in Residence på USF er Line Nord, tlf. 55 30 74 10.

 

 

Opprettet: 29/9-2009

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon