USF VERFTET
Hjem > Nyheter > WOODY ALLEN KOMPRIMERT NED TIL SEKS FILMER - ER DET MULIG?

WOODY ALLEN KOMPRIMERT NED TIL SEKS FILMER - ER DET MULIG?

Irriterende nervøs og masete tynn mann eller genial filmskaper? Cinemateket USF viser seks av Allens 40 filmer i januar. Manhattan skyline, New Yorks gater, vakre kvinner, rare kvinner, tvil, diskusjoner, kjærlighet, komedie og enorme relasjonsdrama. Se selv!

Vinden har vendt
Woody Allen har de senere årene opplevd en oppvurdering av de sjeldne. Det fantes en tid - og det er ikke spesielt lenge siden - hvor det å erklære seg som Woody Allen-fan var en kalkulert risiko: Man måtte alltid være parat til å bli overøst med tirader om nøyaktig hvor irriterende og usympatisk den spinkle, nevrotisk-hypokondriske New York-jøden var, i tillegg til spekulasjoner om nøyaktig hva som måtte være galt med personer som frivillig la tiden sin på sånt fjas.

Men der det tidligere selv i filmkjennerkretser var legitimt å avfeie Allen og hele hans livsverk med en kommentar om at Allens filmatiske persona "er irriterende" eller ved henvisning til det faktum at han har for vane å pare rollefigurene han selv spiller med kvinner som i henhold til visse er såpass vakre at det stiller urettmessig høye krav om suspension of disbelief, har pipa de siste årene fått en annen låt. Kanskje var det den uventede suksessen med Match Point (2005) som fikk publikum til igjen å åpne øynene for hans mangslungne filmografi.

Eller kanskje var det tvert om - kanskje var det heller det faktum at Woody Allen på andre halvdel av 2000-tallet én gang for alle synes å ha lagt storhetstiden bak seg, som gjør at man nå ser hans filmer fra 1970-, 1980- og 1990-tallet i nytt lys. Eller kanskje det rett og slett er DVD, Blu Ray og opphavsrettslig tvilsom nedlastingsteknologi som har gjort nye generasjoner filmentusiaster - generasjoner hvis filmopplevelse ikke er smittet av tabloidiserte historier om giftemål med adoptivdøtre og det som verre er - oppmerksom på en av de største og mest innflytelsesrike amerikanske regissørene fra andre halvdel av 1900-tallet.

Les hele artikkelen om Woody Allen på Cinemateket USFs nettsider her.

Filmene som vises er
Annie Hall - 14 og 17 januar
Zelig - 19 og 20 januar
Manhattan - 19 og 20 januar
Mord og andre misforståelser - 26 og 27 januar
Hannah og hennes søstre - 26 og 27 januar
Hustruer og ektemenn - 28 og 31 januar

Se tidspunkter for visninger her.

Opprettet: 8/1-2010

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon