USF VERFTET
Hjem > Nyheter > FINNES DET RUSSISK FILM?

FINNES DET RUSSISK FILM?

I flommen av film fra USA kan vi lure på om det finnes film fra andre kontinenter. Russland f.eks, lages det film der? Ja, Tromsø filmfestival har plukket ut et knippe filmer som de mener vil overraske det norske publikum med kvalitet og innhold.

HIPSTERS:
Filmen ble plukket opp på årets filmfestival i Cannes, og har blitt omtalt som en slags "Swing Kids" møter "Hairspray" med russisk fortegn. Folk kan glede seg til storslåtte dansescener, flotte kostymer og masse kul musikk! Hipsters hadde nordisk premiere på Tromsø internasjonale filmfestival i år, men har allerede vært en gigantsuksess på kinoene i Russland.
Vises torsdag 25 februar kl. 21 og søndag 28 februar kl. 18:30.

WARD NO. 6
Ward No. 6 er en moderne versjon av Anton Tsjekovs berømte novelle fra 1892. Satt i dagens Russland handler filmen om Dr. Andrej Jefimitsj Rabin, som er lederen for et mentalsykehus. Dr. Rabin begynte karrieren sin som en høyt motivert lege som sørget for at hans pasienter fikk den beste behandling som kunne tilbys.
Etter hvert blir han desillusjonert over mangelen på fremgang hos pasientene, og bruker i stedet tiden sin på å filosofere over døden og evig liv.
Ward No. 6 er filmet i en semidokumentarisk stil og får seeren til å filosofere
over temaer som galskap og virkelighet.
Vises torsdag 18 februar kl. 21 og søndag 21 februar kl. 19.

TAMBURINE, DRUM
Bibliotekaren Katya er 45 år og har det ikke lett. Hun bor på et gjestgiveri og lever på en minstelønn som alltid er forsinket. Men livet er fullt av overrasker, og snart tar Katya sitt en vending som får tilværelsen til å se lysere ut: Hun arver en leilighet av sin far og finner kjærligheten.
Lykken er imidlertid kortvarig: kjæresten oppdager at Katya har en hemmelighet, og han forlater henne. Livet som for en stund var fylt av muligheter, håp og det hun trodde var ekte kjærlighet, har blitt revet vekk fra henne. Uten noe å tape bestemmer hun seg for å ta hevn. TIFF
Vises onsdag 03 mars kl. 19 og torsdag 04 mars kl. 21.

ROOM AND A HALF
Den russiske poeten og Nobelprisvinneren Josef Brodsky havnet tidlig i opposisjon til sovjetiske myndigheter. Etter en periode i indre eksil, ble han i 1972 deportert til USA, hvor han levde resten av sitt liv - hans foreldre fikk aldri tillatelse til å reise ut og besøke ham. I Room And a Half tar regissør Andrej Khrzhanovskij både Brodsky og oss med på en fantasireise tilbake til St.Petersburg på 1950- og 60-tallet. Det er et ironisk eventyr som blander fiksjon, historiske opptak og animasjon i en gjennomført helhet. Utgangspunktet for det hele er Brodskys liv, og resultatet er en unik og fantasieggende reise til hans moderlands fortid.
Vises onsdag 03 mars kl. 21 og søndag 07 mars kl. 18:30.

THE VANISHED EMPIRE
Karen Shakhnazarov - «en viktig, men underkjent russisk regissør med et surrealistisk anstrøk» i følge New York Times - har laget denne glimrende filmen om studentene Sergej, Stepan og Lydia i Moskva, 1973, og deres flørt med det forbudte. Spesielt gjelder dette plater fra vesten - ting som Pink Floyds «Dark Side of the Moon», Rolling Stones' «Goats Head Soup» og Beatles' «Abbey Road» får en helt egen kraft og betydning når de er uønsket av det sovjetiske regimet.
The Vanished Empire er en russisk kinosuksess som også har fått strålende mottakelse i utlandet.
Vises tirsdag 23 februar kl. 21 og onsdag 24 februar kl. 19.

TRE DOKUMENTRAFILMER AV ALINA RUDNITSKAJA

I Amazons møter vi en gruppe sterke og uavhengige unge kvinner i en stall midt i hjertet av St. Petersburg. Vi følger dem idet de er i ferd med å ta i mot et nytt medlem som må finne sin plass innenfor gruppas særegne dynamikk.

For kvinnene i amatørkoret i Besame Mucho er musikken en måte å drømme seg vekk fra et dagligliv som ofte kan føles hardt. Filmen er fylt både av humor og tristhet, og gjenskaper på denne måten atmosfæren i en russisk provinsby.

I Bitch Academy møter vi en gruppe kvinner som går på kurs hos en middelaldrende Casanova. Målet er å kapre en millionær. I en sexistisk atmosfære formes kvinnenes selvbilde. Likevel, bak fasaden, mer enn aner man en verden av usikkerhet og sårbarhet.

Alina Rudnitskaja ble født i 1976 i Zaozernyj nær Murmansk. Hun har filmutdanning fra University of Culture and Arts i St. Petersburg. Rudnitskaja setter i sine dokumentarfilmer fokus på miljø framfor individ, og med sin observerende stil lar hun hverdagen utfolde seg på lerretet, mangefasettert, uten forstyrrende kommentarer. Hennes filmer er vakre uten å bli forskjønnende.
Dokumentarfilmene vises samlet tirsdag 23 februar kl. 19 og onsdag 24 februar kl. 21.

Se Cinemateket USFs nettsider for alle visningene i februar og mars.

 

Opprettet: 1/2-2010

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon