USF VERFTET
Hjem > Nyheter > BARN VIL HA ORDENTLIG MUSIKK - MEN HVOR ER MUSIKERNE?

BARN VIL HA ORDENTLIG MUSIKK - MEN HVOR ER MUSIKERNE?

De danser og synger, og noen hyler høyt av fryd, eller av skrekk. Noen sovner, andre finner på noe annet å gjøre. Byens mest engasjerte publikum finner en på Bergen Jazzforum sine konserter for barn - Bajazz. Publikum strømmer til Sardinen USF èn søndag i måneden for å høre og se levende musikk.

Men det er vanskelig for jazzklubben å finne musikere som tar formidlingen av musikk til barn på alvor. Det er gjerne de samme musikerne som går igjen på Bajazzkonsertene.
Nå arrangerer Bergen Jazzforum byens første Bajazzfestival, og de spør samtidig: Hvorfor er det så få musikere som jobber med musikk for barn? Hvorfor får barnemusikk så liten plass på avisenes kultursider? Hvorfor lærer ikke musikkstudenter ved konservatoriene om musikkformidling til barn? Er barnemusikk lavstatus?

Debatten finner sted i Cinemateket på USF lørdag 17. april kl. 13:00. I debattpanelet finner vi:
Lubna Jaffery Fjell - statssekretær i Kulturdepartementet
John Pål Inderberg - førsteamanuensis ved Jazzlinja i Trondheim, NTNU
Eldbjørg Raknes - musiker
Jan Landro - kulturredaktør i Bergens Tidende
Jon Roar Bjørkvold - professor i musikk, UiO
Morten Brenne - produsent i Rikskonsertene

Møteleder er Rolf Engelsen - leder i Kunstløftet, Norsk Kulturråd

Bajazzfestivalen arrangeres for første gang i år og har både et faglig og et kunstnerisk innhold. Festivalen retter seg mot barnefamilier, musikere, musikkstudenter, konsertarrangører og andre aktører på kulturfeltet og går av stabelen 17. og 18. april på USF Verftet.

Det blir både familiekonserter og lydkunst for barn. Bajazzskolen ringer inn til timer med fag som "Hvordan bli en jazzer" med lærer Mads Berven og "Hvordan lage en pling-plong hit" med bl.a. Mari Kvien Brunvoll.

For musikere og andre som kan tenke seg å arbeide med barn og musikk blir det kurs i musikkformidling for barn, ledet av Ole Hamre.

Bajazzfestivalen arrangeres med støtte fra Sparebanken Vest, Bergen Kommune, Norsk Kulturråd og Norsk Jazzforum.

------------------------------------------

Bergen Jazzforum skriver dette i en pressemelding:

Bergen Jazzforum har de siste årene satset stadig mer på konserter for barn under fanen Bajazz. Som konsertarrangør er det viktig å sørge for rekruttering både med tanke på et fremtidig jazzpublikum og fremtidige musikere. Bajazz er et ikke-kommersielt konserttilbud som tilbyr kvalitetsmusikk produsert av anerkjente jazzmusikere i Bergen Jazzforums faste klubblokale. Konsertene er ofte musikalsk utfordrende og oppleves derfor som utviklende for barna og faller også i smak hos det voksne publikummet. Bajazzkonsertene er et godt tilbud til familier som ønsker å oppleve noe sammen. Konsertene har også vist seg mer populære enn Bergen Jazzforum noensinne kunne forestille seg. Bajazzkonserten er de desidert best besøkte konsertene av alle som arrangeres av klubben, og svært mange av dem blir utsolgt.

Imidlertid opplever Bergen Jazzforum at musikk for barn får svært liten oppmerksomhet i musikerkretser, i pressen, i musikerutdanningen og i andre deler av kulturlivet. Selv om Bajazzkonsertene er svært populære er det vanskelig å finne tilstrekkelig med musikere som kan imøtekomme denne etterspørselen. Det er derfor ofte de samme musikerne som går igjen på Bajazzkonsertene. Disse musikerne er imidlertid musikere som har en høy stjerne og er svært anerkjente på den "voksne" jazzscenen, som for eksempel Arve Henriksen, Per Jørgensen, Ole Hamre, Eldbjørg Raknes, Terje Isungset, Karl Seglem osv. Likevel er det mange som opplever at musikk for barn er "lavstatus", og derfor noe få vil jobbe med. I følge de musikere som jobber med musikk for barn er dette de desidert mest krevende og utfordrende konsertene de gjør. Barnemusikkscenen er også svært viktig med tanke på rekruttering, utvikling og felles opplevelser for foreldre og barn. Hvorfor får da musikk for barn så liten oppmerksomhet? Og hvordan kan slik musikk oppfattes som mindre verdig enn musikk for voksne?

Dette er spørsmål som skal diskuteres under Bajazzfestivalen, og forhåpentligvis finnes svar på. På sikt håper Bergen Jazzforum å bidra til en endring av disse oppfatningene og en statusheving av musikk for barn.

---------------------------------------------------

Se programoversikten for mer informasjon om tidspunkter og billettsalg, som oppdateres etterhvert.
Se også Bergen Jazzforums internettsider.


 

 

Opprettet: 5/3-2010

USF Verftet - Georgernes Verft 12, 5011 BERGEN - Tel: (+47) 55 30 74 10 Web: Kyber Kommunikasjon